Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna Forum miłośników morza i podróży
Dyskusje poświęcone naszemu wybrzeżu i podróżom w inne zakątki kraju oraz Europy, jak również przyjacielskim dyskusjom na każdy temat
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nasze przepisy kulinarne
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna -> Forum miłośników morza i podróży
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 19:59, 19 Gru 2007    Temat postu: Nasze przepisy kulinarne

Zakładam temat przeznaczony na podawanie własnych przepisów, z których korzystamy lub wiemy, że są godne polecenia.
Najpierw podaję przepis na wspaniałe makowce z ciasta mrożonego, czyli zawijanego w ręcznik kuchenny i wkładanego do zimnej wody. Drożdże spulchniając ciasto powodują jego wypłynięcie. Jest to znak końca sesji wodnej.

MAKOWCE Z CIASTA „MROŻONEGO”

Skład ciasta :
ok. 1 kg mąki, 4 jajka, 10 dkg drożdży, 1 łyżka cukru, ½ szklanki mleka,
2 kostki masła
Sposób przygotowania ciasta :
Masło z jajkami i cukrem dobrze utrzeć. Drożdże rozdrobić w ½ szklanki mleka z dodatkiem ½ łyżeczki cukru. Dodać do ciasta i wygnieść jak na makaron.
Ciasto w postaci spłaszczonej kuli zawinąć w ręcznik kuchenny i włożyć do dużego garnka z zimną wodą, aby woda je przykrywała.
Poczekać aż do czasu jak wypłynie.
Następnie ciasto wyjąć, podzielić na 4 części. Każdą część kłaść osobno na stolnicę i wałkować, posypując mąką. Rozwałkować na placek grub. mniej niż 1 cm. Na wierzch kłaść masę makową, przygotowaną w międzyczasie i zawijać formując struclę. Piec w nagrzanym piekarniku do 2100C. Sprawdzać ciasto nakłuwając, czy nie jest surowe. Strucle muszą mieć złocisty kolor.

Masa makowa :
Skład masy :
0,9 – 1,0 kg maku, 0,4 – 0,5 kg cukru, 4 łyżki miodu, ½ kostki masła, 4 jajka
bakalie, orzechy w ilościach wg własnych upodobań i smaku.
Sposób przygotowania masy :
Mak sparzyć i przekręcić 2x maszynką.
Wsypać do miski 40 dkg cukru, dodać 4 żółtka, miksować, dodać 4 łyżki miodu, dodawać stopniowo mak, podgrzać ½ kostki masła i dodawać powoli do masy makowej. Ubić pianę z białek i dodawać do masy mieszając. Na końcu dodać rodzynki i inne pokrojone bakalie oraz orzechy.
Przygotowaną masę makową dzielimy na cztery części (umownie) i wykładamy na rozwałkowane ciasto.
Po wypieczeniu makowce polewamy polewą czekoladową lub inną, w zależności od upodobań. Strucle makowe są niezwykle pyszne w smaku.
Smacznego. Very Happy Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ana- Justyna




Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: daleko

PostWysłany: Czw 18:54, 20 Gru 2007    Temat postu:

Krzysztof wspanialy pomysl z naszymi przepisami a kiedy bedzie przepis na ta rybe. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Czw 19:25, 20 Gru 2007    Temat postu:

Witaj Aniu. Jutro postaram się zamieścić przepis na główne danie wigilijne w naszym domu. Jest to tradycja przejęta z domu mojej żony. Ale jest to tak smaczne, że przyjąłem ją z ogromną przyjemnością. Na pierwsze danie jest zupa rybna, najczęściej nagotowana na kawałkach karpia ( tzw.ogony ), można do tego użyć pozostałości po filetowaniu, albo łby, ale to wymaga dodatkowej pracy przy czyszczeniu. A więc te kawałki gotowane są w towarzystwie włoszczyzny i przypraw. Po ugotowaniu całość przecedza się i dodaje śmietanę. Na drugie danie jest pieczony karp lub inny filet z łazankami i tym sosem, który jutro opiszę. Inne dania to przystawki u nas w domu. Nie podajemy barszczu i pierogów, jak to często się robi, bo nikt po tym daniu nie jest już taki głodny. Barszcz podawany jest w Sylwestra i Nowy rok z pasztecikami z ciasta francuskiego i farszem mięsno-grzybowym, bigosem, golonkami itd. Ale to już inny temat, noworoczny. O przygotowaniu ryb już pisałem. Dokończę tylko, że osuszone kawałki otacza się w mące i smaży na oleju na patelni. Odsmażone kawałki umieszcza się w brytwannie i tam dochodzą do pełnej kruchości. Po jakimś czasie do tej brytwanny dodajemy trochę masła, bo trochę tego tłuszczu dodaje się później do sosu, dla ubogacenia smaku. Tyle na dziś na ten temat, bo muszę się wziąć do pracy. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ana- Justyna




Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: daleko

PostWysłany: Czw 20:12, 20 Gru 2007    Temat postu:

a sos z migdalami? czy mi sie snilo o czyms tak dobrym? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Czw 20:58, 20 Gru 2007    Temat postu:

Aniu, już napisałem, że przepis na ten sos zamieszczę jutro. Ogólnie dzisiaj powiem, że na naszą ilość przygotowywanego sosu, na kilka osób, używa się tam między innymi pół kilograma rodzynek i pół kilograma, sparzonych i posiekanych migdałów, tarte pierniki, zwykłe katarzynki lub inne bez nadzienia, alvo przyprawa piernikowa, karmel (cukier palony), masło, śmietana, mleko, wino czerwone, sok z cytryny i inne. Po 3-4 godzinach gotowania w kąpieli wodnej ( garnek w większym garnku z wodą), rodzynki stają się miękkie i napęczniałe, sos nabiera złocistej barwy i specyficznego smaku, słodkawego od rodzynek, winnego od wina, korzennego od piernika, właściwie każdy składnik zostawia swój smak. Ale szczegóły jutro. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewa
Gość






PostWysłany: Pią 10:39, 21 Gru 2007    Temat postu:

Kochani ! Jeśli będziecieu mieszczać tu tak wspaniałe przepisy to obawiam się, że od samego czytania przybędzie nam kilogramów. Laughing Jak post i Adwent to ja nawet nie chcę myśleć o jedzeniu. Jak robię listę zakupów to i tak dostatecznie jestem głodna, a co dopiero po przeczytaniu Waszych przepisów, tak się nie robi koleżankom... Laughing
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nastka




Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Pią 11:15, 21 Gru 2007    Temat postu:

Ewa masz racje.Ale poczytaj Krzysztofa przepisy:mysle że jest swietnym kucharzem i dobrze czuje sie w kuchni...
Ja obecnie zajadam makowca bo dzisiaj jakaś kolezanka "podskoczyła" do Cukierni.
Ewa nie żałuj sobie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewa
Gość






PostWysłany: Pią 11:27, 21 Gru 2007    Temat postu:

Nastka ! Sama nie wiem.....
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nastka




Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Pią 11:43, 21 Gru 2007    Temat postu:

Spróbuj... Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewa
Gość






PostWysłany: Pią 11:49, 21 Gru 2007    Temat postu:

Nastka ! Spróbuję ale jak będę gruba i będą się ze mnie smiali Embarassed to ich wyślę do Ciebie. Dobra ? Surprised
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nastka




Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Pią 12:04, 21 Gru 2007    Temat postu:

Dobra Surprised
Po kawałku makowca nic Ci nie bedzie,jedynie co to mak Ci w ząbki nawchodzi ale to też miła sytuacja szczególnie gdy sie uśmiechniesz Surprised Surprised Surprised


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:32, 21 Gru 2007    Temat postu:

Nastka ja się skusze na kawałeczek Very Happy Rolling Eyes

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ana- Justyna




Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: daleko

PostWysłany: Pią 17:48, 21 Gru 2007    Temat postu:

jest jeszcze dla mnie malenki kawalek? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 11:53, 22 Gru 2007    Temat postu:

Nastka zostało cos na dzisiaj??? Very Happy Rolling Eyes

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nastka




Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Sob 13:43, 22 Gru 2007    Temat postu:

Gosia dla Ciebie to nawet następnego makowca zakombinuję i będziemy się obzerać Smile
Ania razem z Nami zeby nie było że tylko My utyjemy Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna -> Forum miłośników morza i podróży Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 1 z 7

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin