Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna Forum miłośników morza i podróży
Dyskusje poświęcone naszemu wybrzeżu i podróżom w inne zakątki kraju oraz Europy, jak również przyjacielskim dyskusjom na każdy temat
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nasze przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna -> Forum miłośników morza i podróży
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 17:42, 15 Mar 2008    Temat postu:

A jaką z reguły pijesz, bo ja ostatnio Lavazzę z ekspresu, albo Nestle rozpuszczalną, jak nie mam czasu stać przy ekspresie. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ana- Justyna




Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: daleko

PostWysłany: Sob 18:19, 15 Mar 2008    Temat postu:

dobrze ze wiem jak wpadniesz do mnie do Rewala to Ci taka przygotuje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nastka




Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Pon 9:26, 17 Mar 2008    Temat postu:

Ano jakoś ciężko mi uwierzyć by Krzysztof wpadł do Ciebie na kawę do Rewala-predzej chyba jednak sie Ewa zaloguje Laughing Laughing Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 9:46, 17 Mar 2008    Temat postu:

Aż tak w to bym nie wątpił. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 21:59, 24 Mar 2008    Temat postu:

Ach jak te święta przeleciały, cofnijmy się jednak do niedzielnego świątecznego ranka.

Tak wyglądał stół przygotowany do śniadania wielkanocnego.

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]


Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 9:14, 11 Lut 2009    Temat postu:

Gdyby komuś przyszła ochota na własne wypieki to podaję mój przepis na pyszne strucle, taki krok po kroku. Very Happy




PRZEPIS NA STRUCLE MAKOWE


MAKOWCE
Podaję skład na 4 strucle. Ale to jest dość dużo do jedzenia, więc można wziąć połowę czyli na 2 strucle. Ja ostatnio robiłem masę makową na 4 strucle, potem dzieliłem ją na połowę i drugą połowę wkładałem do miski, foliowałem i wkładałem do zamrażarki, aby za tydzień zrobić znowu ciasto na 2 strucle i masę mieć już gotową.
Skład na ciasto ( wychodzą z tego 4 strucle ) :
ok. 1 kg mąki, 4 jajka, 10 dkg drożdży, 1 łyżka cukru, ½ szklanki mleka,
2 kostki masła
Masło z jajkami (całe) i cukrem dobrze utrzeć mikserem lub ręcznie kulką. Drożdże rozdrobić w ½ szklanki lekko podgrzanego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki. Poczekać należy aż drożdże „urosną”. Potem dodać je do ciasta, czyli utartego cukru z jajkami. Całość dobrze wymieszać i wygnieść jak ciasto na makaron. Tak przygotowane ciasto ( kulę ) owinąć ręcznikiem kuchennym i włożyć do garnka z zimną wodą. Tak aby woda je przykrywała. Poczekać aż wypłynie. Ciasto wyjąć z ręcznika, podzielić na 4 części. Każdą część kłaść osobno na stolnicę posypana mąką i wałkować na prostokąt o grubości mniej niż 1 cm. Na wierzch kładziemy przygotowaną uprzednio masę makową, rozprowadzamy po całej powierzchni równej grubości. i zawijać formując struclę.
Strucle piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej masłem w ilości 2 strucle na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku do 2100C
Gdy się zarumienią, sprawdzić igłą czy masa jest sucha. Gdy są upieczone wyciągamy i jak trochę przestygną polewamy je polewą czekoladową o smaku wg gustu.

Masa makowa na 4 strucle :
0,9 – 1,0 kg maku, 0,4 kg cukru, 4 łyżki miodu, ½ kostki masła, 4 jajka
bakalie, orzechy
Mak sparzyć gorącą wodą i przekręcić 2x maszynką.
Wsypać do miski 40 dkg cukru, dodać 4 żółtka, miksować, dodać 4 łyżki miodu, dodawać stopniowo mak, podgrzać ½ kostki masła i dodawać powoli do masy makowej. Ubić pianę z białek i dodawać do masy mieszając. Na końcu dodać rodzynki i inne pokrojone bakalie oraz pokrojone orzechy włoskie. Dobrze całość wymieszać i podzielić na 4 porcje, na każdą struclę. Można połowę zamrozić, gdy pieczemy 2 strucle. Osobiście jako bakalie używam skórkę pomarańczową, suszone morele, czasem figi, rodzynki i orzechy włoskie.
Strucle są bardzo smaczne i jeszcze nie spotkałem osoby, której nie smakowały.




[link widoczny dla zalogowanych]



Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Krzysztof dnia Śro 9:27, 11 Lut 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maciej




Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 2012
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wolsztyn

PostWysłany: Pią 20:21, 10 Lip 2009    Temat postu:

Widzę że temat nie był dawno ruszany,więc pozwolę się zapytać .Czy chcecie przepis na pyszne babcine pierogi? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 6:15, 11 Lip 2009    Temat postu:

To dobrze, że zainteresowałeś się innymi tematami, bo ostatnio w zasadzie eksploatowany był jeden, co nie jest właściwe na forum. Oczywiście, że możesz zamieścić przepisy, nie tylko na pierogi, ale na nie szczególnie. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maciej




Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 2012
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wolsztyn

PostWysłany: Sob 17:59, 11 Lip 2009    Temat postu:

pierogi...pierogi... Very Happy patent zdradzam Mr. Green
składniki: ok. 1 kg chudego twarogu , ok. 1 kg gotowanych w mundurkach ziemniaków, 1kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 1 kg mąki (najlepiej wrocławska)
Przygotowanie cista: mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę soli i zamieszać. Mąkę sparzyć 2 kubkami gotującej wody i lekko przemieszać mąkę. Odczekać aż się troszke przestudzi i dodać 1 jajko w całości (surowe). Zagnieść ciasto i "wybić" je, aby było pulchne. Ciasto gotowe.
Przygotowanie farszu:
- gotujemy ziemniaki w mundurkach. Gdy są jeszcze gorące (to ważne), obieramy je ze skórki i rozgniatamy (widelcem lub duszakiem), dodajemy twaróg i mieszamy,
- pokrojony wcześniej boczek w drobna kostkę oraz cebulę, dusimy w garnuszku wraz z tłuszczem,
Tak przygotowany boczek z cebulką, dodajemy do ziemniaków z serem. Przyprawiamy solą i pieprzem (na ostro), żeby były pikantne.
Przygotowane wcześniej ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wykrawamy kubkiem okrągłe placuszki. Na te placuszki nakładamy farsz i zwijamy je na pół, tak aby powstał kształt pieroga. Lepimy paluszkami Very Happy
Odkłądamy na tacki, blaszki wysypane mąką.
Gotujemy wodę w dużym garnku i wrzucamy je do gotującej wody. Czekamy aż wypłyną. Po ugotowaniu piergów, wykładamy je na półmisek i okraszamy pozostałą częscią boczku i cebulki.
Polecam do tego czerwone wino, wcześniej schłodzone.
To jest pyyyychota!!!!
Życzę smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 23:28, 11 Lip 2009    Temat postu:

Dzięki za tak wyczerpujący przepis. Pozostało go nam tylko wypróbować. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maciej




Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 2012
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wolsztyn

PostWysłany: Wto 19:40, 14 Lip 2009    Temat postu:

No i co Krzysztofie....żona zrobiła???? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 22:18, 15 Lip 2009    Temat postu:

Jeszcze nie, choć idę często na łatwiznę i kupuję gotowe. Ale wiadomo to nie to samo. Tylko ten czas. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maciej




Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 2012
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wolsztyn

PostWysłany: Nie 20:41, 02 Sie 2009    Temat postu:

No a ja myślałem że to już po pierogach Rolling Eyes a Ty kupujesz gotowe Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 14:38, 03 Sie 2009    Temat postu:

No ciągle ten brak czasu, ale liczę na zdjęcie tych Twoich. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Piotrek




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 1929
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 16:33, 02 Wrz 2009    Temat postu:

1.kupujemy zupkę chinską,gotujemy wrzątek zalewamy nim zupkę odczejujemy 3 min i wcinamy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna -> Forum miłośników morza i podróży Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 4 z 7

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin