Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna Forum miłośników morza i podróży
Dyskusje poświęcone naszemu wybrzeżu i podróżom w inne zakątki kraju oraz Europy, jak również przyjacielskim dyskusjom na każdy temat
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nasze przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna -> Forum miłośników morza i podróży
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nastka




Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Sob 11:42, 10 Paź 2009    Temat postu:

A po pierogach przyszła pora na naleśniki ze szpinakiem które Ja dzisiaj serwuję na kolację.Dla własnej wygody już wczoraj upiekłam naleśniki chyba z 25 sztuk.Dzisiaj jak wrócę z pracy do środka dodam farsz ze szpinaku w połączeniu z czosnkiem wyciskanym świeżym.W środku pozostawię plasterek żółtego sera i wszystko będę zapiekała przez około 30 minut w piekarniku.Na koniec posypię naleśniki natką pietruszki i danie gotowe!!

Aha wczoraj też zrobiłam dip czosnkowy ale tym razem z dodatkiem świezej bazylii i oregano.Mam nadzieję że będzie kolacja smakowała Very Happy To dla mojego męża między innymi z okazji Imienin które były we wtorek.. Very Happy

Alez się dzisiaj rogadałam! Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 12:35, 10 Paź 2009    Temat postu:

pycha!!! Też cos takiego kiedyś robiłam, ale tylko ja w domu jadłam Rolling Eyes Nie wiedzą co dobre

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maciej




Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 2012
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wolsztyn

PostWysłany: Nie 17:36, 18 Paź 2009    Temat postu:

A dziś na kolację będzie sałata po Francusku i grzanki o smaku czosnkowym Rolling Eyes Pysznota Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 18:39, 18 Paź 2009    Temat postu:

To wspaniały pomysł, ja mam pierogi z serem, ale gotowe kupione. Więc nie ma się czym chwalić. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maciej




Dołączył: 03 Lip 2009
Posty: 2012
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wolsztyn

PostWysłany: Pią 23:17, 30 Paź 2009    Temat postu:

A jutro będziemy robić chatkę Puchatka Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:43, 11 Gru 2009    Temat postu:

Kutia

1/2 kg maku
1/2 kg specjalnie oczyszczonej pszenicy "na kutię" lub kaszy pęczk( ale to tylko w przypadku jak nie dostaniecie kutii oryginalnej) Smile
500 ml miodu ( ja daje troche mniej tzn jeden słoik ok 350ml)
po dużej garść rodzynek,migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich
smietana - ok 200ml ( według uznania)

Pszenice ugotowac (wczesniej zamoczyć) do miekkości ale nalezy uważac zeby się nie rozgotowała - ma byc sypka. Nastepnie zalac mak wodą i doprowadzic do wrzenia. Mak nalezy trzykrotnie zmielic. Bakalie posiekac, ale nie bardzo drobno, zeby było czuc kawałki w potrawie Smile. Wszystko połaczyc dodajac miód. Odstawic do lodówki. Przed podaniem, do ilosci, która ma byc zjedzona w danym dniu, dodac smietanę. Jeżeli od razu doda się smietane do całej potrawy, może sie szybko zepsuc, a tak postoi w lodówce nawet ponad tydzień Smile

SMACZNEGO!!!! Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 12:14, 11 Gru 2009    Temat postu:

Wielkie dzięki Gosiu. Tylko powiedz gdzie kupić takie ziarno pszenicy, które nie jest zaprawione jakąś paskudną chemią ? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 12:21, 11 Gru 2009    Temat postu:

niestety nie wiem gdzie mozna kupic pszenice bez chemii, ale popytaj w sklepach ze zdrową żywnoscią. Kiedyś kupowałam ją w Krakowie na Starym Kleparzu, gdzie sprzedawano rózne swojskie produkty Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 12:44, 11 Gru 2009    Temat postu:

Z zakupem zdrowego ziarna moze byc rzeczywiście problem. ja kupuję na stoiskach zdrowej żywności, ale tam widzę tylko płatki z ziarna i jakieś oblepione miodem, czy sezamem preparowane ziarna. Ciekawe gdzie pszenicę kupuje Ewa, bo podejrzewam że kutię przyrządza. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Roman M




Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 542
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolski

PostWysłany: Nie 19:21, 13 Gru 2009    Temat postu:

Gosia, serdeczne dzięki za podanie przepisu na przygotowanie kutii.
Jest to niewątpliwie smakowita potrawa wigilijna pochodząca z kuchni kresowej.
Smakołyki i ciasta, oraz desery kuchni kresowej obfitują w dużą ilość bakalii, miodu i różnych czekoladowych dodatków, a więc same pyszności.
Pamiętam jak przed laty byłem przez ponad tydzień we Lwowie i chodząc po starym mieście i słynnym stryjskim parku, to starsi mieszkańcy miasta opowiadali nam o tym, gdzie była kafejka z dobrą kawą i wybornymi ciasteczkami i deserami.
Będąc corocznie na spotkaniach stowarzyszeń przed wigilijnych na które jestem zapraszany to niekiedy jest podawana również kutia i oczywiście zawsze degustuję, ale należy przygotować w domu według przepisu Gosi pochodzącego jak rozumiem z kresów.
Gosia raz jeszcze dzięki i pozdrawiam.
Myślę, że większe grono z forum przygotuje kutię co sądzicie EWA, NASTKA ... Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 19:40, 13 Gru 2009    Temat postu:

nie ma za co dziękować Very Happy Oczywiscie przepis pochodzi z kresów. Dodam jeszcze, że jak ktos lubi mniej słodką to trzeba uważać z dodawaniem miodu Very Happy
A dzisiaj moja mama poddała mi pomysł na podanie kutii. Gdzies tam wyczytała że można nią nadziac duże muszle makaronowe, ugotowane al dente. Mysle, że pomysł jest niezły i chyba go wypróbuje w tym roku Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 20:49, 13 Gru 2009    Temat postu:

Ostatnio widziałem na stoisku ze zdrową żywnością w samie "Piotr i Paweł" paczki 400 gramowe z pszenicą na kutię. Podobno jest to pszenica ekologiczna. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:53, 13 Gru 2009    Temat postu:

tak myślałam, że w tego typu sklepach powinno sie ją dostac bez problemu Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Roman M




Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 542
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolski

PostWysłany: Nie 21:07, 13 Gru 2009    Temat postu:

Słusznie, najpewniej będzie zaopatrzyć się w pszenicę na kutię na takim stoisku i tak zrobimy my również.
Gosia wspominasz o jeszcze jednym połączeniu kutii, też może być to coś smacznego. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 21:48, 13 Gru 2009    Temat postu:

W Wielkopolsce funkcjonuje pojecie makiełek, gdzie zamiast pszenicy dodaje się albo bułkę albo makaron łazanki. No i nie dodaje się aż tyle bakali i miodu zero. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna -> Forum miłośników morza i podróży Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 6 z 7

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin