Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna Forum miłośników morza i podróży
Dyskusje poświęcone naszemu wybrzeżu i podróżom w inne zakątki kraju oraz Europy, jak również przyjacielskim dyskusjom na każdy temat
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nasze przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna -> Forum miłośników morza i podróży
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:59, 22 Gru 2007    Temat postu:

Dzięki Nasteczko Very Happy A co dobrego pieczecie na Święta?? Ja jeszcze nie wiem, może w ogóle odpuszczę, bo zazwyczaj teściowa raczy mnie swoimi wspaniałościami Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 21:43, 23 Gru 2007    Temat postu:

Jeśli chodzi o wypieki, to żona właśnie w kuchni zajmuje się tym, makowce przywieźliśmy zamrożone z domu, a tu na miejscu w Zakopanem, piecze sernik i ciasto owocowe. W innych latach był jeszcze tort orzechowy, ale w tym roku, z powodu wyjazdu, jest trochę mniejszy program.
Jeszcze dzisiaj później napisze coś na temat sosu do ryb, o którym wspominałem. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 0:58, 24 Gru 2007    Temat postu:

Sos do ryb
Rozpoczyna się od wykonania zasmażki jak do sosów szarych. Topimy masło z mąką w ilościach takich, w jakich pragniemy zrobić sos. Jeżeli chcemy mieć ca 2 litry sosu to do tej zasmażki wlewamy 6 śmietan 250 ml 12 % i trochę mleka. Wsypujemy rodzynki 200-250 gram. Parzymy 200-250 gram migdałów, obieramy je i kroimy bardzo drobno i wsypujemy je do garnka z sosem. W małym garnku wykonujemy karmel z cukru i wlewamy do sosu. Dodajemy przyprawę korzenną do piernika lub pierniki (bez polewy i nadzienia) trzemy na tarce i wsypujemy do garnka. Wyciskamy sok z cytryn i wlewamy do sosu w takich ilościach, aby smak kwaśny nie był dominujący. Wlewamy wino czerwone wytrawne w ilości 100-150 ml. Za każdym dodaniem składników, całość mieszamy. Garnek do wykonywania sosu powinien być 3 litrowej pojemności. Ten garnek powinien być umieszczony w większym garnku z wodą. Sos podgrzewamy przez kilka godzin na kuchence. Do smaku dodajemy pieprzu bardzo drobno zmielonego. Nie dajemy soli ani cukru. Smak słodki sos będzie miał z rodzynek, które napęcznieją, kwaskowy od cytryn, winny od wina. Musi być równowaga smaków. Sos podajemy do smażonej ryby i łazanek (kwadratowy makaron). Smacznego. Very Happy

[link widoczny dla zalogowanych]

Zdjęcie przedstawia mój talerz z głównym daniem wigilijnym tegorocznym w Zakopanem. Na talerzu oprócz ryby widać łazanki z sosem. Mimo dużego wyposażenia kuchni, nie było tam jednak noży do ryb, dlatego widać te dwa widelce. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Krzysztof dnia Śro 21:29, 26 Gru 2007, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 16:12, 08 Mar 2008    Temat postu:

Bardzo ciekawy przepis na makaron. Przyznam się że nie słyszałem ani nie widziałem na półkach tej semoliny. Sól to oczywiście daje się do wody, więc do ciasta byłoby zbyteczne. natomiast jakich sosów używasz do tego. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 17:48, 08 Mar 2008    Temat postu:

mmmmmmmmniam, wygląda bardzo smakowicie Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 17:58, 08 Mar 2008    Temat postu:

już jestem ciekawa Very Happy Zdradź chociaż czy to farsz na ostro czy słodko? Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:06, 08 Mar 2008    Temat postu:

Co to jest pecorino???? Rolling Eyes

Antwort von kira:


w tym farszu jest kilka gatunkow sera. w tym pecorino. [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:12, 08 Mar 2008    Temat postu:

Nie wiem czy u nas go dostane, chyba że w większych marketach. Jak znajdziesz czas, poproszę o dokładny przepis na farsz Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:19, 08 Mar 2008    Temat postu:

Oki czekam cierpliwie i oczywiście postaram się wyprobować przepis. Mam nadzieję,że mi wyjdzie Rolling Eyes Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:25, 08 Mar 2008    Temat postu:

Jak tylko ją zdobędę to na pewno wypróbuję Very Happy
Osobiście uwielbiam pierogi ale nie cierpię ich robić, bo zajmuje to bardzo dużo czasu, ale tym razem się poświęcę Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 19:22, 08 Mar 2008    Temat postu:

Ten makaron z semoliny i pesto muszą rzeczywiście oryginalnie i ciekawie smakować. Ciekawe, czy oryginalny włoski makaron kupowany w marketach również jest wyrabiany z semoliny. Wtedy odpadała by praca związana z makaronem. Very Happy

Antwort von kira:


szczegolnie nie palacy dostrzega niezwykla roznica w aromacie /dzieki czemu takze i w smaku/ swiezej pasty od tej pakowanej. najlepsza, jak do tej pory semoline udalo mi sie kupic w Szwajcarii. jej zapach byl tak silny, iz juz podczas przygotowywania ciasta apetyt sie zaostrzal. makaron okazal sie rewelacyjny Very Happy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 20:44, 08 Mar 2008    Temat postu:

Dzięki za rewelacyjny i ciekawy przepis, muszę jakoś zdobyć tą semolinę, choć myślę ze do Szwajcarii specjalnie nie wybiorę się po nią. Chyba jednak przez sklep internetowy. Ale przepisu nie kasuj, nawet gdybyś miała kiedyś wielką chandrę. Very Happy Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gosia




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4618
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:51, 08 Mar 2008    Temat postu:

Krzysztof dobrze mówisz Very Happy Kira błagam nie kasuj tego przepisu, bo na pewno z niego skorzystam Very Happy

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Gosia dnia Sob 21:01, 08 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 20:58, 08 Mar 2008    Temat postu:

Ach, jak ja lubię dobre makarony i pierogi. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nastka




Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Pon 9:40, 10 Mar 2008    Temat postu:

Uff ..co za ulga Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna -> Forum miłośników morza i podróży Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 2 z 7

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin