Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna Forum miłośników morza i podróży
Dyskusje poświęcone naszemu wybrzeżu i podróżom w inne zakątki kraju oraz Europy, jak również przyjacielskim dyskusjom na każdy temat
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nasze przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna -> Forum miłośników morza i podróży
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Piotrek




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 1929
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 10:52, 10 Mar 2008    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 12:54, 10 Mar 2008    Temat postu:

Napisz po prostu co bardziej lubisz, pierogi czy makaron w kolorowej pościeli, bo strona podana nie otwiera się. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 14:48, 10 Mar 2008    Temat postu:

Co to znaczy precyzja informacji. Very Happy Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 10:05, 14 Mar 2008    Temat postu:

Dziękuję Ci Kiro za dotrzymanie obietnicy i nieskasowanie wspaniałego przepisu. Ja oczywiście nie będę kasować Twojego nicku, abyś mogła wrócić w chwili, którą uznasz za stosowną. Very Happy

Antwort von kira: slowo jest slowem.


Zanim przejdziemy do mojego przepisu, najpierw kilka slow o pszenicy.

Dawniej na ziemiach polskich uprawiano pszenice drobnoziarnista. Najwazniejszymi gatunkami uprawnymi obecnie sa: pszenica zwyczajna (Triticum aestivum = Triticum vulgare), oraz pszenica twarda (Triticum turgidum durum), zwana tez pszenica makaronowa. Pszenica zwyczajna wykorzystywana jest do produkcji maki, róznego rodzaju kasz (kasza manna, perlowa, deta i peczak). Produkuje sie z niej skrobie, piwo i alkohole. Sprawdza sie swietnie tam, gdzie wazne jest, aby produkt "urósl" - np. przy produkcji pieczywa i ciast. Uprawia sie ja w chlodnych, wilgotnych klimatach, niemal w calej Europie, lacznie z pólnocna czescia Wloch. Wymaga zyznej gleby. Jest to odmiana najlepiej przystosowana do polskiego klimatu. Uprawiane sa formy ozime i jare.

Natomiast pszenica twarda - o ziarnie szczególnie bogatym w bialko (ok. 15%) i barwniki karotenoidowe jest doskonala do wyrobu wszelkich makaronów i specjalnych rodzajów pieczywa. Odporna na choroby, zwlaszcza na snie. Jest gatunkiem jarym. Na swiecie uprawia sie glównie w klimatach suchych i goracych. Na wielka skale w rejonie Morza Czarnego, w Turkiestanie, w Azji Poludniowej, Pólnocnej Afryce oraz w Pólnocnej i Poludniowej Ameryce (klimat kontynentalny).

Moj przepis jest bardzo prosty, ale potrzebna jest do tego kaszka z pszenicy twardej, tzw. semolina (semolina to specjalna kaszka makaronowa, która uzyskuje sie poprzez specjalny przemial ziaren pszenicy). Zadna inna sie do tego nie nadaje. W Niemczech, Szwajcarji mozna ja kupic w kazdym sklepie spozywczym pod nazwa: Hartweizengrieß. Ang. durum wheat . Pol kilo Hartweizengrieß kosztuje ok. 0,49 Euro - 0,99 Euro. Semoline sprzedaja w Polsce hurtownie wloskich delikatesów, zaopatrujace restauracje, a takze indywidualnych nabywców.

Semolina powstala ze zmielenia pszenicy twardej (w postaci gruboziarnistej kaszki) to skladnik wszystkich wloskich makaronów. Makaron otrzymany z twardej pszenicy jest powszechnie uwazany za lepszy niz ten z pszenicy miekkiej. Ma on jasny, zólty kolor, doskonale sie gotuje, jest odporny na sklejanie i pozostaje zawsze "al dente". Ten rodzaj wloskiego makaronu ma wloska nazwe "pasta di semola di grano duro".

Makaron zupelnie bezzasadnie jest uwazany za pozywienie bardzo tuczace - sam w sobie zawiera naprawde bardzo malo tluszczu i troche cukrów zlozonych. Energia czerpana jest z weglowodanów, a zawarty w makaronie blonnik reguluje procesy przemiany materii, a wiekszosc zbednych kalorii pochodzi z tlustych sosów. Dlatego nalezy pilnowac przede wszystkim tego, aby spozywac makaron z sosami o malej zawartosci tluszczu (pomidorowy, grzybowy), z chudym miesem, owocami morza i niewielka iloscia oliwy. Ostroznie z tlustymi serami zóltymi. Osobiscie lubie ten makaron polany roztopiomym maslem ze swezym rozmarynem, pieprzem i prawdziwym wloskim parmezanem.

Pasta, czyli ciasto makaronowe..

Ciasto makaronowe (czy tez doskonale pierogowe) sklada sie jedynie z jaj i kaszki z pszenicy twardej.

W niektorych ksiazkach kucharskich, mozna spotkac przepisy, w ktorych do ciasta dodaje sie soli a takze oliwy z oliwek. Bolonczycy maja jednak na ten temat wlasne zdanie. Ani soli, ani oliwy do ciasta nie dodaja, gdyz:

sol powoduje, iz ciasto sie klei. Tnac makaraon, klei sie do narzedzi oraz powoduje ze makaron sie ze soba skleja. Zasadniczo sol dodaje sie jedynie do wody, w ktorej gotuje sie makaron, badz pierogi.

Co do oliwy, to najlepiej nie uzywac jej wcale. Ciasto bedzie elastyczne poprzez dostatecznie dlugie i intensywne wyrabianie w kazdym kierunku. Oliwa powoduje, ze powierzchnia ciasta staje sie chropowata. Przy spaghetti tego sie prawie ze nie zauwaza, ale przy wyrobach o wiekszych rozmiarach moze powodowac, ze ciasto bedzie mialo zluszczony wyglad...

A teraz sam przepis:

Skladniki:

500-520 g semoliny z pszenicy twardej
5 jajek

Przygotowanie:

Wysapac kaszke na stol, tworzac przy tym gorke. Na srodku tej gorki zrobic dolek, w ktory wbijamy jajka. Laczymy wszystko widelcem az zrobi sie papka.

Wygniatamy rekoma dalej okolo 15-20 minut az ciasto bedzie gladkie i lsniace. Nie dodajemy maki ani niczego innego. Wystarczy teraz tylko cierpliwie to ciasto gniesc. Na poczatku wygniatania ciasto klei sie troche do rak. Po kilku minutach to jednak mija. Dlugie wygniatanie uwalnia gluten i ciasto staje sie elastyczne.

Wyrobione ciasto uformowac w kulke, owinac szczelnie w folie aluminiowa i wlozyc do lodowki na co najmniej pol godziny. W lodowce mozna nawat do 48 godzin to ciasto przechowywac.

A dalej, to w zaleznosci od upodobania i narzedzi. Albo walkujemy recznie na bardzo cienko (tak cienko, ze widac stol na ktorym pracujemy) i kroimy w paski, czy jakies inne ksztalty, albo uzywamy maszynki do wyrobu makaronu, albo postepujemy jak z typowo polskim ciastem pierogowym.

Tak przygotowany makaron, czy pierogi wyklada sie na czysta i sucha sciereczke i czeka na zagotowanie sie wody.

Do gotujacej wody dodaje sie soli. Uwaga, sol podwyzsza temperature gotujacej wody. Nie oparzyc sie Smile). Nastepnie wkladamy nasze przetwory i po chwili zmniejszamy dostep ciepla.

Czas gotowania:

Pierogi ok 10-12 minut
Cienki makaron 3-4 minuty

Makaron najlepiej jest podczas gotowania probowac. Smaczny jest, jesli ma tzw. biss, czyli nie jest zanadto miekki.

Smacznego Smile





semoline mozna zakupic w sklepach internetowych. np. tutaj: Arrow [link widoczny dla zalogowanych]
tak przygotowany makaron lubie z pesto
lub ze swiezym rozmarynem (drobno pocietym) przez moment duszonym w goracym masle, z pieprzem i ze startym wloskim parmezanem.

pesto mozna kupic lub szybko samemu przyrzadzic
-> swieze liscie bazyliki (1-2 peczki), prazone ziarenka piniowe (50g) /w zastepstwie pistacje smakuja wspaniale/, starty parmezan (80g-100g), czosnek (1-2 zabki), sol, oliwa z oliwek, pieprz. wszystko drobno pociac i zmiksowac. powstaje gesta, zielona pasta, ktora do gotowego makaronu dodaje ((1 lyzka pasty + 2 lyzki wody, w ktorej gotowal sie makaron).



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ana- Justyna




Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: daleko

PostWysłany: Pią 12:22, 14 Mar 2008    Temat postu:

jutro makaronik z semoliny w sosie grzybowym .Kto ma chec prosze sie na liste wpisac.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
-Piotrek
Gość






PostWysłany: Pią 12:27, 14 Mar 2008    Temat postu:

Jutro to mam ochotę na ryż ,czy jest szansa ze ktoś mnie zaprosi Wink
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ana- Justyna




Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: daleko

PostWysłany: Pią 12:32, 14 Mar 2008    Temat postu:

widzisz jaki jestes przekorny to ja sie staram ale i tak nic z tego ,no dobrze bedzie dodatkowo ryz.Piotrek na liscie juz jest Gosia i Kira Nastka, Ewa, Krzysztof, Rafala chyba nie bedzie no wiesz male dziecko w domu. Very Happy Very Happy Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nastka




Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Pią 13:10, 14 Mar 2008    Temat postu:

Piotrek Ja Cię mogę zaprosić na ryż ale na jutro mam mięso mielone chyba że będzisz wydłubywał ziarenko po ziarenku Smile
Zapraszam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 13:19, 14 Mar 2008    Temat postu:

A ja już myślałem ze smutkiem, że przepis na semolinę został mimo wszystko skasowany, ale zmieniam zdanie, bo widzę go na moim poście. Muszę koniecznie ściągnąć ze sklepu internetowego tą mąkę, bo nie mieszkam w Szwajcarii. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nastka




Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Pią 16:07, 14 Mar 2008    Temat postu:

A ta semolina na co ma dobry wpływ Rolling Eyes Question

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ana
Gość






PostWysłany: Pią 18:33, 14 Mar 2008    Temat postu:

na milosc do blizniego, tolerancje, wyrozumialosc i tak mozna wyliczac do jutra...................................................................... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysztof




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 7711
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 20:14, 14 Mar 2008    Temat postu:

Do tej pięknej wyliczanki Ani można dodać jeszcze pierogi, lecz tego zapowiadanego przepisu chyba jutro nie ujrzymy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nastka




Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 2553
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Sob 10:31, 15 Mar 2008    Temat postu:

Ja Ano nie potrzebuję "semoliny" by mieć dobre nastawienie do blizniego swego..Ale dziękuję za wytłumaczenie Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Piotrek




Dołączył: 15 Wrz 2007
Posty: 1929
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:32, 15 Mar 2008    Temat postu:

mogę Wam zdradzic przepis na gotowanie wody

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
-Gosia-
Gość






PostWysłany: Sob 17:24, 15 Mar 2008    Temat postu:

Lepiej ją ugotuj i zrób kawę Very Happy
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum miłośników morza i podróży Strona Główna -> Forum miłośników morza i podróży Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 3 z 7

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin